Global heating of klimaatverandering is een onderwerp dat iedereen aangaat. Maar, hoe behandel je het in de klas? Een mooie manier om dit thema aan te snijden is door hier digitale tools bij te gebruiken. In dit artikel bespreken we een aantal tools over global heating en hoe je deze in het PO of VO kunt gebruiken.
klimaatverandering
De aarde warmt op. Dagelijks zien we de gevolgen hiervan in de vorm van een veranderend klimaat en meer extremen in weersomstandigheden. Een onderwerp dat natuurlijk van ontzettend groot belang is voor de jongste generatie.
Maar, hoe pak je een les over global heating aan? Je kunt gebruik maken van onderstaande tools om er een leuke les van te maken!
Timelapse in Google Earth
Met de timelapse functie van Google Earth kun je heel goed de ontwikkeling van landschappen over heel de wereld in kaart brengen. Zo kun je aan de linkerkant kiezen voor een timelapse over het terugtrekken van gletsjer ijs in Alaska, stedelijke groei in China, ontbossing in Madagaskar, Bolivia of Brazilië en nog veel meer.
Dit maakt abstracte problemen heel concreet. Ontbossing is ineens niet zomaar meer een woord: leerlingen kunnen met eigen ogen zien hoe complete bossen verdwijnen!
Geschikt voor gebruik op zowel het PO als het VO. Hoewel je de jongere leerlingen wel even moet helpen met de engelse termen.
Op globalforestwatch.org vind je uiteenlopende data en rapporten over bossen wereldwijd. Zo kun je zelf op onderzoek uit gaan en ontdekken waar ontbossing plaatsvindt, hoe hoog de CO2 emissies in verschillende delen van de wereld is of waar bossen worden gekapt voor palmolie.
Kunt inzoomen op de kaart en doorklikken naar verschillende rapporten met meer informatie.
De website is in het engels en vrij complex, dus deze tool is vooral geschikt voor het VO en heeft wel een goede begeleiding van jou als docent nodig.
NASA Climate Kids
Op de climate kids website van NASA kun je met je leerlingen uit het PO heel goed uit de voeten. Het is een website die boordevol informatie staat over het klimaat, de aarde, de natuur en allerlei elementen.
De website is in het engels.
NASA Global Climate Change
Deze website van de NASA is meer geschikt voor een klimaatles in het VO. De website staat vol met informatie over het klimaat, de aarde, koolstofdioxide, noem maar op. Alles wat te maken heeft met global heating, de oorzaken en de oplossingen ervan.
Je kunt er samen met je klas naar kijken of je geeft de leerlingen een opdracht. Een opdracht die je je leerlingen kunt geven is bijvoorbeeld: is klimaatverandering echt zo erg als we denken? Kunnen we daar op deze website bewijs voor vinden? En zo ja, welk bewijs? En dat kunnen de leerlingen vervolgens aan elkaar presenteren.
My 2050 tool
De My 2050 tool is een Belgisch initiatief en is in het Nederlands. In de tool vind je video’s waarin wordt uitgelegd voor welke klimaatuitdaging we staan en hoe de vermindering van CO2 uitstoot daar een deel van moet oplossen.
De leerlingen kunnen vervolgens zelf in een fictieve interactieve wereld aan de slag om de CO2 uitstoot naar 0 te krijgen. Wat gebeurt er als je woningen beter isoleert? En als mensen massaal minder vlees gaan eten? Probeer deze tool vooral zelf even om een indruk te krijgen van hoe dit werkt.
Erg leuk voor leerlingen in het VO om zelf mee aan de slag te gaan.
In de tool staat ook een handleiding voor docenten: lees die eerst!
Bereken je eigen CO2 footprint
Hoeveel CO2 gebruik je eigenlijk zelf? Dat kun je berekenen met deze footprint tool van het WWF. Deze tool is erg geschikt voor kinderen in het PO. Ze kunnen de meeste vragen wel zelf beantwoorden.
Het maakt de leerlingen in elk geval erg bewust van wat ze in het dagelijks leven doen en welke invloed dat heeft op het milieu.
Een andere footprint test is deze van Milieu Centraal of deze verborgen impact test. Deze zijn iets ingewikkelder en dus meer geschikt voor het VO.
Hoe vervuilend is jouw kleding?
Tot slot een leuke tool voor het VO. Veel van je leerlingen zijn waarschijnlijk gek op mooie kleding. Maar, staan ze wel eens stil bij de impact van kledingproductie? Met de Fashion Footprint Calculator kunnen ze precies uitrekenen hoeveel uitstoot ze veroorzaken met hun kleding. Niet alleen door het te kopen, maar ook door de wijze van kopen (online of in de winkel), het aantal retouren en bijvoorbeeld door het te wassen.
Meer digitale tools voor het onderwijs
Gebruik jij graag digitale tools in de klas? Wij hebben er nog veel meer die je kunt gebruiken.
Kijk even hier en wij sturen je de extra tools toe!
Welke tool over global heating ga jij voor een les gebruiken? We lezen het graag in een reactie.