Share

Google Arts and Culture

Ken jij Google Arts en Culture al? Dit is een erg leuke en leerzame tool, waarmee kunst en cultuur virtueel toegankelijk wordt gemaakt. Je kunt er veel leuke dingen mee doen in zowel het PO als het VO. Bovendien is het helemaal gratis.  

Google arts and culture


"Ik geef nooit les aan mijn leerlingen, ik probeer alleen de voorwaarden te scheppen waarin ze kunnen leren."

Albert Einstein


Wat is Google Arts and Culture? 

Google Arts and Culture is een online platform dat kunst en cultuur van over de hele wereld samenbrengt. Het bevat digitale tentoonstellingen, beelden en video's van kunstwerken, culturele evenementen en meer.

Hierdoor hebben mensen van over de hele wereld toegang tot de rijke cultuur van verschillende landen en steden. Zonder er zelf naartoe te hoeven gaan! Het is een initiatief van Google om kunst en cultuur te promoten en te delen met een breder publiek.

Maar, hoe pak je een les over global heating aan? Je kunt gebruik maken van onderstaande tools om er een leuke les van te maken!

Google arts and culture

Toepassingen van Google Arts en Culture in de klas

 

Je kunt deze tool van Google natuurlijk goed toepassen in zowel het PO als het VO. In het PO kun je leerlingen die een spreekbeurt moeten geven vragen om deze tool te gebruiken om informatie te verzamelen en visueel materiaal te downloaden. 

In het VO kun je het op een vergelijkbare manier inzetten voor het maken van een werkstuk. Leerlingen kunnen Google Arts en Culture gebruiken om een plaats virtueel te bezoeken en zo kennis op te doen. 

google arts and culture

Wil je graag met de hele klas op excursie, maar zit een uitje naar Versailles er niet in dit jaar? Bekijk de verhalen en collecties op Google Arts en Culture. Je kunt zelfs via de 3D modus een rondje lopen door vele gebouwen en langs verschillende bezienswaardigheden van over de hele wereld. 

Zo loop je met je klas door de mooie zalen van Versailles of laat je de leerlingen zelf op hun laptop op onderzoek uitgaan. Je kunt het ook dichter bij huis zoeken en ze meenemen naar het Anne Frank huis


maatschappijleer

"Goed onderwijs is meer een kwestie van het geven van de juiste vragen dan het geven van de juiste antwoorden."

Josef Albers


Verken het witte huis met Maatschappijleer

Een andere leuke toepassing kun je bedenken voor het vak Maatschappijleer. Want, je kunt natuurlijk wel veel vertellen over de Amerikaanse presidenten of het kiesstelsel in de VS. Maar, wat als je leerlingen op eigen houtje het witte huis konden verkennen? Laat ze een rondje lopen door de gangen en vertellen wat ze is opgevallen. 

Of voor biologie: loop een rondje door de Botanische tuinen en het Arboretum in Oxford

Zo’n 3D ervaring geeft een hele andere wending aan het leerproces, het voelt echt alsof je er zelf rondloopt.

Google arts and culture


Meer dan alleen virtuele tours

We noemden hiervoor al de mogelijkheid om verhalen en collecties te verkennen in Google Arts. Leerlingen kunnen foto’s, achtergrondinformatie en veel meer bekijken over allerlei kunst en cultuur-gerelateerde onderwerpen. 

Dit is natuurlijk een hele leuke manier van onderzoekend leren.

Tip voor de jonge leerlingen in het PO

Tot slot hebben we nog een tip om deze tool in te zetten voor de onderbouw in het PO. Je kunt de jonge leerlingen bijvoorbeeld virtueel naar een museum laten gaan, zoals het Van Gogh Museum. Laat ze daar rondlopen en bedenken welk schilderij zij het mooiste vinden. Bespreek in de klas waarom ze dat vinden. 

En je kunt de kinderen dit schilderij vervolgens op hun eigen, creatieve manier laten natekenen.


Digitale vaardigheden

Aan de slag met Google Arts en Culture

Ga jij in de klas aan de slag met deze handige tool om kunst en cultuur online toegankelijk te maken?
We lezen het graag in een reactie!


Meer digitale tools voor het onderwijs

Gebruik jij graag digitale tools in de klas? Wij hebben er nog veel meer die je kunt gebruiken.
Kijk even hier en wij sturen je de extra tools toe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school