Share

Mindmapping in de klas: zo werkt het

Het maken van een mindmap in de klas heeft een heleboel voordelen. Het is een hele goede manier om lesstof te verduidelijken en om leerlingen op een creatieve manier in korte tijd een heleboel te leren. Wat is een mindmap precies? En welke tools gebruik je om ze te maken? Je leest het in dit artikel. 

Mindmap in de klas

Wat is mindmapping? 

Mindmapping is een krachtige techniek, waarbij een grafisch beeld gemaakt wordt van informatie over een bepaald onderwerp. Vaak heeft een mindmap de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. 

Mindmappen is een simpele manier om informatie op te roepen en op te slaan in de hersenen. De techniek is heel helpend om informatie te structureren en te verbeteren en om op nieuwe ideeën te komen. Bovendien is het voor leerlingen ook heel leuk om een mindmap te maken!

Mindmap onderwijs

Waaruit bestaat een mindmap?

Een mindmap heeft geen vastomlijnde structuur. In de meeste gevallen bestaan mindmaps uit combinaties van woorden, foto’s, tekeningen, kleuren en lijnen. Het is letterlijk een kaart met informatie. 

Je kunt een mindmap maken op een leeg vel papier. Gebruik potloden en knipsels uit tijdschriften om de mindmap vorm te geven. Maar, ook zijn er digitale hulpmiddelen om mindmaps te maken. Daar komen we verderop in dit blog op terug. 

Digitale tools

Een mindmap helpt om details te bekijken en tegelijk het totaalbeeld te zien. Je geeft een grote hoeveelheid informatie overzichtelijk weer en legt verbanden tussen verschillende stukken informatie. Dit is ook een mooi uitgangspunt om ergens over in gesprek te gaan. 

Daarnaast helpen mindmaps leerlingen creatief te denken, problemen te identificeren en met oplossingen te komen. Bij het maken van een mindmap spreekt een leerling beide hersenhelften aan, waardoor ze hun hersencapaciteit beter benutten en nieuwe verbindingen aanmaken. Een mindmap maken is dus ook nog een heel goed voor brein!

Maar, wat kun je dan precies doen met mindmaps in de klas? Je hebt twee mogelijkheden: je gebruikt een mindmap als lesmateriaal of je laat de leerlingen zelf een mindmap maken. 

digitale geletterdheid

Mindmap laten maken door leerlingen
 

Als je leerlingen zelf een mindmap laat maken zet je ze serieus aan het werk. Het voordeel daarvan is dat de leerlingen creatief bezig zijn en tegelijk allerlei verbanden leggen. Ze leren dus heel veel van het maken van een mindmap. 

Je kunt de leerlingen simpelweg met een groot vel papier en een potlood aan het werk zetten. Maar, de creativiteit kun je verder stimuleren door leerlingen gebruik te laten maken van bijvoorbeeld krantenknipsels en afbeeldingen uit tijdschriften. 

Het kan wel lastig zijn voor leerlingen om een goede mindmap op papier te maken. Het maken van de mindmap vraagt namelijk steeds om het bijstellen van de vertakkingen, als je een nieuw verband legt. 

Daarom kun je er ook voor kiezen om de leerlingen een digitale mindmap te laten maken. Daarvoor gebruik je één van de tools die we hieronder noemen.

Mindmap

 Mindmap als lesmateriaal 

Je kunt natuurlijk ook zelf een mindmap maken en deze gebruiken als lesmateriaal binnen een bepaald thema. Het kan heel helpend voor leerlingen zijn om de lesstof in een mindmap georganiseerd te zien. 

Je kunt bijvoorbeeld een mindmap maken over de verschillende gebeurtenissen die geleid hebben tot een bepaalde historische gebeurtenis. Zo worden verbanden sneller gelegd en begrijpen de leerlingen de samenhang van de verschillende gebeurtenissen beter. 

mindmappen onderwijs
Mindmap leerlingen


Mindmap maken met gratis software

Zoals hiervoor al genoemd, het is makkelijker een mindmap te maken met behulp van digitale software. We zetten hieronder een paar tools voor je op een rij. 

GitMind

Met GitMind kun je tot 10 mindmaps gratis maken. Je kunt direct beginnen met een blanco werkblad, maar er zijn ook verschillende sjablonen die je kunt openen en waarop je verder kunt werken.

GitMind werkt behoorlijk intuïtief. Je kunt de tool online gebruiken en downloaden.  

WiseMapping

WiseMapping is een geheel gratis online mindmapping tool. Ook deze tool werkt behoorlijk intuïtief, je sleept eenvoudig onderwerpen heen en weer op je mindmap. Met WiseMapping kun je je bestanden exporteren en embedden op een website. 

MindMup

MindMup is vergelijkbaar met de hiervoor genoemde tools. Je maakt eenvoudig online mindmaps. De gratis variant heeft bepaalde restricties, maar het voldoet zeker als je eens rustig wilt experimenteren met het maken van mindmaps.

Gedachtenwolk

Gedachtenwolk is een gratis online tool om eenvoudige gedachtenwolken (mind maps) mee te maken. Het is mogelijk de gedachtenwolk te verrijken met iconen, afbeeldingen, kleuren en tekst.

Popplet
Popplet is een intuïtieve tool voor het creëren van mindmaps en visuele presentaties, ideaal voor onderwijs en samenwerkingsprojecten. Het biedt mogelijkheden om ideeën visueel te structureren, te delen en samen te werken.

Differentiëren

 Mindmappen maken met CHatgpt

ChatGPT is in staat om complete mindmappen te maken op basis van de verstrekte informatie. Deze mindmappen kun je importeren in mindmap tools zoals MindManager. In deze video zie je hoe ChatGPT een mindmap maakt. Deze functionaliteit is speciaal bedoeld voor docenten, zodat jij snel en efficiënt mindmaps kunt creëren voor je leerlingen, waarmee je kostbare tijd bespaart in je lesvoorbereiding

canva voor het onderwijs

Canva is niet specifiek een mindmapping tool. Het is inzetbaar voor vele andere, grafische doeleinden. Zo vind je in Canva voor het onderwijs duizenden sjablonen voor bijvoorbeeld social media posts, rapporten, presenaties, CV’s, flyers of zelfs logo’s. 

Ook mindmap sjablonen vind je in Canva. Deze zijn eenvoudig naar eigen wens aan te passen.

Canva voor het onderwijs

meer doen met canva voor het onderwijs

Indien je met Canva werkt, zul je merken dat dit programma ontzettend veel mogelijkheden biedt. Ook juist voor docenten. 

Daarom bieden wij bij Docentenbijscholing de cursus 'Design Captain voor het Onderwijs' aan. Hiermee leer je zelf professioneel en aantrekkelijk materiaal vorm te geven. Speciaal gericht op het onderwijs, van lesbladen tot toetsen en opdrachtkaarten.

Aan de slag met mindmapping

In dit artikel hebben we uiteengezet wat het nut van mindmapping is en hoe je dit in de klas kunt toepassen. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan. Laat je het weten in een reactie? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!