Share

Tien toffe klokkijk spelletjes voor op de basisschool

Klokkijken is een essentiële vaardigheid die kinderen leren op de basisschool. Het is belangrijk dat kinderen zowel analoog als digitaal kunnen klokkijken. Door het leren van deze vaardigheid, kunnen kinderen leren omgaan met tijd, hun dag beter plannen en zelfstandiger worden.

Het is niet altijd eenvoudig om kinderen te motiveren om te leren klokkijken. Daarom hebben we tien toffe klokkijk spelletjes bedacht voor op de basisschool. Deze spelletjes zijn geschikt voor verschillende leeftijden en hebben als doel het leren klokkijken leuk en uitdagend te maken.

Klein meisje met wekker

spel 1: klokkenrace

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Geef de kinderen elk een klok met wijzers en laat ze tegen elkaar racen om zo snel mogelijk bepaalde tijden te vinden en op hun klok te plaatsen. Je kunt het spel moeilijker maken door de tijden te variëren en eventueel het gebruik van digitale klokken toe te voegen.

spel 2: klokkendomino

 

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 2 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Maak kaartjes met daarop analoge en digitale kloktijden en laat de kinderen deze aan elkaar leggen als een domino-spel. Het doel is om de kaartjes zo snel mogelijk aan elkaar te leggen zonder fouten te maken.

kind met klok
Klokkijken in de klas

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 en kan in groepen gespeeld worden. Kies één kind als tikker en geef hem/haar een klok met wijzers. De andere kinderen moeten proberen weg te rennen en op verschillende tijden stil te staan. Als de tikker een kind kan tikken op het moment dat de klok de juiste tijd aangeeft, is het kind af. Het doel is om zo lang mogelijk te blijven rennen zonder getikt te worden.

spel 4: klokkenbingo

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Maak bingokaarten met daarop verschillende kloktijden, zowel analoog als digitaal. Geef de kinderen klokken met wijzers en digitale klokken en laat ze zo snel mogelijk de juiste tijden op hun kaart markeren. Het doel is om als eerste een volle kaart te hebben.

jongetje met wekker
Schoolklok

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 3 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Maak kwartetkaarten met daarop verschillende kloktijden, zowel analoog als digitaal. Laat de kinderen in groepjes van vier spelen en het doel is om zo snel mogelijk een kwartet te verzamelen.

spel 6: klokkenmemory

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 2 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Maak kaartjes met daarop verschillende kloktijden, zowel analoog als digitaal. Leg de kaartjes omgekeerd op tafel en laat de kinderen om de beurt twee kaartjes omdraaien. Als de kloktijden overeenkomen, mag het kind de kaartjes houden en nog een beurt spelen. Het doel is om zoveel mogelijk kaartjes te verzamelen.

Klok met knutselspullen
klokkijken spel hout

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 5 en kan in groepen gespeeld worden. Maak een parcours met verschillende posten waarop analoge en digitale klokken staan. De kinderen moeten zo snel mogelijk naar de posten rennen en de juiste kloktijd opschrijven. Het doel is om als team zo snel mogelijk alle posten af te gaan.

spel 8: klokkenpuzzel

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 2 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Maak puzzelstukken met daarop verschillende kloktijden, zowel analoog als digitaal. Laat de kinderen de puzzelstukken bij elkaar zoeken en op tijd leggen. Het doel is om zo snel mogelijk de puzzel te voltooien.

Boeken met wekker op bureau juf
leerling leert klokkijken

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Maak een quiz met verschillende vragen over klokkijken, zoals "Wat is de tijd op deze analoge klok?" of "Hoe ziet de digitale klok eruit om 14:30?". Het doel is om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

spel 10: klokkenkunstwerk

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf groep 2 en kan individueel of in groepen gespeeld worden. Laat de kinderen een klok tekenen en de kloktijden opschrijven, zowel analoog als digitaal. Geef ze stickers, glitter en andere materialen om hun kunstwerk te versieren. Het doel is om creatief te zijn en plezier te hebben terwijl ze klokkijken oefenen.

Digitaal klok leren kijken

Op weg naar zelfstandigheid: klokkijken op de basisschool

Klokkijken is een essentiële vaardigheid die kinderen moeten leren op de basisschool. Door het leren van deze vaardigheid, kunnen kinderen leren omgaan met tijd, hun dag beter plannen en zelfstandiger worden. Het is echter niet altijd eenvoudig om kinderen te motiveren om te leren klokkijken. Met deze tien toffe klokkijk spelletjes kunnen kinderen plezier hebben terwijl ze deze belangrijke vaardigheid oefenen. Door deze spelletjes te spelen, kunnen kinderen hun inzicht en vaardigheden in klokkijken versterken. We hopen dat deze spelletjes kinderen zullen motiveren om te leren klokkijken en dat ze ze met veel plezier zullen spelen!

Escaperoom spel Klokkijken

Ben jij geïnteresseerd in het onderwerp klokkijken op basisschool?


Kijk eens naar ons Escape Room Spel Klokkijken

Escaperoom spel
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school