Share

Maak rekenen leuker met digitale tools

Rekenen is voor veel leerlingen een vak dat ze liever overslaan. Maar wat als we het leuker en interactiever kunnen maken met de hulp van digitale tools? Als docent in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs heb je nu meer dan ooit toegang tot fantastische online hulpmiddelen die rekenen tot een leuk avontuur kunnen maken. In dit artikel verkennen we enkele van deze handige tools!

digitale tools klas

Sommenfabriek: oefenen op niveau en onderwerp

Op de website Sommenfabriek vinden leerlingen en docenten een schat aan rekenoefeningen, uitlegvideo's en interactieve werkbladen. Het handige van Sommenfabriek is dat je op niveau en onderwerp kunt selecteren. Iets wat je leerlingen zelf kunnen doen.

rekentools

Wheel of Names: interactief rekenen

De 'Wheel of Names' is een eenvoudige, maar krachtige tool die je kunt inzetten om rekenoefeningen interactief en spannend te maken. Vul het wiel met rekenvragen en laat de leerlingen draaien om te zien welke som ze moeten oplossen. Het is een simpele manier om een spelelement toe te voegen aan de les. Zo wordt het rekenen iets leuker, ook voor de jongste leerlingen. 

AI basisschool
Lestmateriaal AI

Khan Academy: een wereld vol wiskunde

Khan Academy is een bekend platform dat veel gratis leermiddelen biedt, waaronder uitgebreide reken- en wiskundecursussen. Met interactieve oefeningen en stapsgewijze video-uitleg kunnen leerlingen op hun eigen tempo werken en diepere inzichten in de stof krijgen. Als docent kun je deze tool gebruiken om de leerstof aan te vullen en te zorgen voor een gevarieerde aanpak van het rekenonderwijs. Je kunt zoeken op niveau, van kleuterklas tot macro-economie.

Gebruik Khan Academy voor gerichte rekenlessen door specifieke modules en oefeningen te kiezen die aansluiten bij wat je klas nodig heeft. Bijvoorbeeld, als je werkt aan breuken, selecteer dan de breukenmodule voor interactieve oefeningen en video's. Je kunt de voortgang van leerlingen volgen, wat handig is om te zien wie extra hulp nodig heeft. Dit maakt het makkelijker om je onderwijsaanpak aan te passen en te zorgen dat alle leerlingen de stof begrijpen.

ClassroomScreen: de digitale klassenassistent

ClassroomScreen ken je misschien wel als de veelzijdige tool die je helpt bij het organiseren van je lessen. Je kunt het gebruiken om instructies duidelijk weer te geven, timers in te stellen voor activiteiten, en zelfs om willekeurige namen te kiezen voor beurten in de klas.

ClassroomScreen is ook perfect voor rekenlessen. Gebruik het bijvoorbeeld om rekenproblemen duidelijk te tonen op het scherm, zodat de hele klas ze kan zien. Stel timers in voor tijdgebonden oefeningen of quizzen, waarmee je snelheid en nauwkeurigheid bij je leerlingen stimuleert. De tool om willekeurige namen te kiezen is handig om leerlingen bij de les te betrekken. Elke keer dat je een som presenteert, kun je een andere leerling uitkiezen om de oplossing te geven. Dit houdt iedereen alert en betrokken.

Picklers rekenen

Plickers: interactief leren zonder apparaten 

Plickers is niet specifiek ontwikkeld voor rekenen, maar kan wel heel goed worden ingezet om rekenvragen interactief te maken. Met Plickers heb je alleen de app en kaarten nodig; leerlingen hoeven geen eigen apparaat te gebruiken. Je stelt een vraag, leerlingen houden hun kaart omhoog met hun antwoord, en je scant snel de antwoorden met je telefoon. Het is een leuke manier om snel te controleren of leerlingen de stof begrijpen, zonder dat iedereen een tablet of computer nodig heeft.

Voor rekenen kun je Plickers inzetten door specifieke rekenvragen te stellen, zoals sommen, breuken, of meetkunde vragen. Maak een quiz met verschillende moeilijkheidsgraden en gebruik Plickers om live feedback te krijgen over wie de stof beheerst en wie extra hulp nodig heeft. 

Duolingo rekenen
Rekeen op school


Duolingo Math: spelenderwijs rekenen

Duolingo, bekend van het leren van talen, heeft ook een wiskundetool genaamd Duolingo Math. Deze tool is ontworpen om rekenen leuk en toegankelijk te maken. Met een speelse aanpak en directe feedback helpt het leerlingen om hun rekenvaardigheden te verbeteren.

Integreer Duolingo Math in je klas door het als onderdeel van huiswerkopdrachten of klassikale activiteiten te gebruiken. Richt je op specifieke rekenvaardigheden die je leerlingen moeten verbeteren, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of breuken. Door de speelse aanpak worden leerlingen gemotiveerd om te oefenen en verbeteren ze spelenderwijs hun rekenvaardigheden, met onmiddellijke feedback om hen te helpen begrijpen wat ze goed doen en waar ze kunnen verbeteren.

Verhalensommen met ChatGPT

Ook ChatGPT kun je inzetten om de rekenles leuker te maken. Zo kun je er verhalensommen mee maken. Stel je voor: "Er staan 3 appels op tafel. Jan eet er 1 op, en zijn vriendin Els eet er ook 1. Hoeveel appels liggen er nog op tafel?" Met ChatGPT kun je eenvoudig verhalensommen creëren die aansluiten bij de interesses van je leerlingen. Geef ChatGPT een scenario, en het kan een reeks boeiende, op maat gemaakte verhalensommen genereren die je leerlingen uitdagen en hun probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen.

Voorbeeld van een power prompt die je kunt gebruiken: Maak een verhalensom voor [onderwijsniveau], met als onderwerp [onderwerp]. De som moet betrekking hebben op [specifiek rekenkundig concept, zoals breuken, vermenigvuldigen, aftrekken, etc.]. Zorg ervoor dat de som aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen en bevorderlijk is voor het ontwikkelen van hun probleemoplossende vaardigheden.

Hieronder zie je hoe dat uitpakt. Kijk ook hoe ChatGPT de sommen aanpast aan het niveau en de belevingswereld van de kinderen. 

ChatGPT en rekenen

> Wil je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die ChatGPT biedt voor het onderwijs?
Volg dan onze training AI & ChatGPT in de klas.

Creatief met Canva

Canva's gratis account voor onderwijs staat bol van sjablonen die je kunt gebruiken om rekenlessen aantrekkelijker te maken. Denk aan spelletjes en visuele hulpmiddelen voor breuksommen. Het is een eenvoudige manier om mooi en educatief lesmateriaal te creëren zonder dat het veel tijd kost.

Gebruik Canva om interactieve rekenlessen te maken, zoals spelletjes rond breuken of visuele hulpmiddelen die complexe concepten vereenvoudigen. Maak bijvoorbeeld een set visuele kaarten voor breuksommen die leerlingen kunnen gebruiken om breuken te vergelijken of te vereenvoudigen. Je kunt ook spelletjes ontwerpen waarbij leerlingen dobbelstenen gooien en de uitkomsten optellen of vermenigvuldigen, met behulp van Canva's sjablonen om het spelbord te creëren. Een andere optie is het om kaartjes te maken die leerlingen kunnen overtrekken om cijfers te leren.

rekenen canva
rekenen canva

Cijfers in beweging

Wil je serieus werk maken van leukere rekenlessen in het PO? Dan is onze training Cijfers in beweging misschien een interessante optie voor jou. Je leert creatieve methoden om zowel fundamentele rekenbegrippen als algemene rekenvaardigheden op een boeiende manier te tot leven te brengen. Door spel, beweging, en digitale hulpmiddelen te gebruiken, leer je hoe je rekenen leuk en leerzaam maakt voor je leerlingen.

Trainingen Identiteitscirkels, ChatGPT, Escape the classroom,

Burgerschap bouwers, Mentor Meesters en Mediawijsheid
 nu met subsidie GRATIS bij jou op school.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!